Откриване на Сливенски огньове – 2014

На официална церемония, състояла се пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци - Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Георги Икономов, Иван Добровски и Антон Иванов, бяха открити Майските дни на културата „Сливенски огньове – 2014”. Ученици поднесоха на паметника на сливенския войвода гирлянда на славата. Символният огън бе запален от певеца Панайот Панайотов и кмета на Сливен Кольо Милев сред шпалир от факлоносци – ученици на сливенски училища. Достойно се представиха учениците от 9 а, б, д и 10 а,г класове на ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков” Сливен.
Гости на церемонията бяха председателят на Народното събрание Михаил Миков, народните представители Десислава Танева и Деян Дечев, областният управител на Сливен Корнелий Желязков, творци и много граждани. 
Михаил Миков бе гост на Сливен и откри изложбата на академик Светлин Русев в зала "Сирак Скитник" на Художествената галерия ". Изложбата бе първата проява от Майските дни на културата.
„Тези огньове, които днес горят тук доказват, че Сливен е бил, е и ще бъде огнище от българското Възраждане. Огнище не само на икономическия напредък на България от 19 век, но и огнище на културен подем. Сигурен съм, че Сливенските огньове ще продължават да намират приятели по целия свят. Убеден съм, че младите ще търсят в тях късче от родното огнище, от културата на дедите, от онова призвание, което Добри Чинтулов е завещал на България и на българите. Гражданите и гостите на Сливен заслужават това, особено когато името на Сливен се записа и на Европейско равнище в Брюксел с прекрасния символ на българската природа и история – Стария бряст” - каза  председателят на Народното събрание.

 

Телефони за контакти с отговорните институции в случай на дете жертва или в риск от насилие:


- Телефон 112: Национална система 112 -  за спешни повиквания - в случаите на реална заплаха за живота, здравето, безопасността или имуществото;

- Отдел "Закрила на детето": за община Сливен - O44/62-57-25, 62-50-83; за община Котел - 0453/4-23-O9; за община Нова Загора - O457/6-21-33; за община Твърдица - 0454/4--38, 4-42

- РИО – Сливен - 044/611-020, 0879600399 - Илонка Толева


Научете още!